Anne-Marie Hamming

In de eerste plaats ben ik levensaanbidder en deel ik graag mijn inspiratie. Ik hou van dansen, spelen, wandelen en mediteren en ik voel een diepe liefde voor mensen en de natuur. Ik woon in het centrum van het prachtige Zutphen samen met mijn vriend en breng regelmatig ‘stille tijd’ door in mijn stacaravan in het groen, waar ik mediteer, wandel, schrijf en aanbod ontwikkel voor de Volledig Leven Academie.

Mijn interesse gaat al vanaf mijn kindertijd uit naar het mystieke en ik voelde mij altijd al verbonden met iets dat groter is dan mijn kleine ikje. Ik herinner mij dat ik als kind een gigantische liefde kon voelen voor mensen en de natuur. Als ik nu terugkijk naar dat verlegen meisje, dan zie ik een spiritueel bewust kind met al vroeg inzicht waar het in essentie over gaat in het leven. Daarnaast zie ik een meisje wat zich eenzaam voelde.

Het heeft lang geduurd voordat ik helemaal voor mijn visie op het leven uit durfde te komen. Als kind voelde ik mij hierin vaak niet begrepen, wat er voor zorgde dat ik ‘ondergronds ging’. Gelukkig is dit nu helemaal voorbij en kan ik voluit het leven vieren en anderen helpen herinneren dat hun Ware Natuur pure levensenergie en vreugde is, hun geboorterecht. Dat het vooral een kwestie is van bewustworden en afpellen van wat er tussen staat.

Ik verlang ernaar mezelf te bevrijden,
mijn vleugels uit te slaan.
Maar iets in mij houdt mijn vleugels gevangen,
snoert mijn keel,
om de kreet van binnenuit niet te laten klinken.
Mijn adem is onvrij,
ik ben bang,
maar voor wat?

Anne-Marie Hamming 2002

De afgelopen 30 jaren heb ik aan mezelf gewerkt, zowel persoonlijk als professioneel. Daarin heb ik ook de duistere en pijnlijke gevoelens in de ogen gekeken en het eenzame, verdrietige meisje leren vergezellen. Ik voel me steeds lichter, vrijer, verbonden en thuis. Mijn hart is steeds verder open gegaan. Het heeft zich steeds meer geïntegreerd in wie ik ben als persoon en in mijn dagelijkse leven.

Als kind, in mijn eigen leven en tijdens verschillende retraites, satsangs in o.a. Nederland, India, Sardinië, Peru en Brazilië beleefde ik een intense eenheid en kon ik mijn essentie ervaren als puur licht en eindeloze ruimte.

In het dagelijkse leven vind ik het een uitdaging om mijn essentie zo direct te ervaren. Mijn stille tijd in mijn stacaravan helpt me en wekelijks maak ik hier bewust tijd voor. Daarnaast merk ik hoe belangrijk het is om me ook door de dag heen mijn essentie steeds weer te herinneren. Dit kan heel eenvoudig door even mijn aandacht naar mijn hart, ademhaling of mijn intentie te brengen.

Het leven zelf is mijn grootste leermeester. Mijn intentie is dat ik steeds meer stap in ‘het niet weten’ en daarmee meer en meer ruimte biedt om het wonder van het leven zelf door mij heen te laten stromen en ik steeds dieper vertrouw op de wijsheid van mijn hart.

Ik noem dit leven vanuit het nieuwe perspectief, het perspectief van eenheid of non-dualiteit. Waar niet het hoofd maar het hart de Meester is. Het vraagt moed om daarop te vertrouwen en oude overtuigingen en controlemechanismen los te laten.

Durf stil te staan,
te luisteren
naar de stilte.
Leer luisteren met je hart,
deze energie zal je beschermen.

Anne-Marie Hamming 2002

Ik vind het fantastisch om in de Volledig Leven Academie mijn professionele kennis en persoonlijke ervaring te delen en mensen te inspireren, te begeleiden en mee te lopen op hun weg naar heelheid en bewustwording. Elke keer voel ik me dankbaar als ik getuige mag zijn en zie dat iemand steeds dichter bij zijn/haar authentieke Zelf komt. Wat ik aanbied in de Volledig Leven Academie heb ik zoveel mogelijk zelf doorleefd.

Momenteel deel ik inspiratie in de vorm van blogs, filmpjes en podcasts en geef ik trainingen en workshops in de Volledig Leven Academie. In Praktijk Volledig Leven geef ik supervisie en therapie. Daarin werk ik o.a. samen met verschillende hoofdbehandelaars zoals psychiaters en psychotherapeuten.

Werkwijze

Ik werk met inzicht gevende gesprekken en uitleg. Daarnaast met ervaringsgerichte oefeningen, gericht op zelf beleven, onderzoeken en ervaren.
Middelen zijn daarbij o.a. meditatie, dans, spel, expressie, lichaamswerk, rollenspel, klank, opstellingen werk, zelfonderzoek, energetische werkvormen, ademhalingsoefeningen, innerlijk kind werk en visualisaties.

Alles is er steeds op gericht om je enerzijds te herinneren wie je ten diepste bent en het gaan doorzien van de beschermingsmechanismen en de contact-onderbrekings-patronen die je ooit beschermden, maar je nu afhouden van het licht wat je ten diepste bent (zijn).

En anderzijds op integratie in je persoonlijkheid, zodat je dit besef, deze realisatie kunt integreren in je dagelijkse leven en in liefdevolle communicatie met de mensen om je heen. Zodat je bestuurskracht ervaart en je kunt laten leiden door je hogere zelf in je menselijke vorm (bezielde actie).

De workshop ‘Spel als spiegel’ heb ik als heel prettig en verhelderend ervaren. Door de prettige en open sfeer tijdens deze dag voelde ik me erg op mijn gemak. Na afloop van deze mooie dag voelde ik me voldaan en een stuk lichter.

Anne-Marie heb ik ervaren als een betrokken en doortastende trainer met een speelse kant die ik heel verfrissend vind. Er werd gelachen en gehuild. Alles mocht er zijn. Het was een warm bad.

Annemarie Bosma

“De non-dualistische benadering en Anne-Marie’s warme en speelse aanwezigheid maken het veel gemakkelijker om naar jezelf te kijken en een trainingsdag met haar heeft mij dan ook diepe inzichten opgeleverd. Dank je Anne-Marie!”

Mandira Middelveld, Path to Purpose

Kwalificaties

Ik ben geregistreerd drama-, transformatie- en psycho-sociale therapeut bij de FVB, het Register vaktherapie, de NVPA en de RBCZ. Daarnaast ben ik geregistreerd supervisor (LVSC).

Opleidingen

 • Hogeschool Arnhem Nijmegen – dramatherapeut (4 jaar – met diploma – 1999)

 • Academie voor Transformatiewerk (4 jaar– met diploma 2003)

 • Supervisie opleiding Post HBO (2 jaar– met diploma – 2011)

 • Developmetal Transfromations therapeut (10 jaar– met diploma -2018)

Bijscholingen

Ik heb verschillende bijscholingen gevolgd o.a. over diagnostiek, traumabegeleiding en scholing over psychopathologie. Ik ben opgeleid als systemisch werker door J. Davidse. Doorlopend volg ik ter verdieping bijscholingen, intervisie, supervisie en coaching.

Werkervaring

Sinds 1999 ben ik dramatherapeut en heb ik gewerkt in verschillende therapeutische settingen binnen de GGZ. Ik heb gewerkt met kinderen, pubers, jong volwassenen en volwassenen, met mensen met een verslaving, depressie, burn-out, angststoornissen en een zo genoemde persoonlijkheidsstoornis.

Sinds 2005 voer ik mijn praktijk Volledig Leven en geef ik transformatie-, drama-, en psychosociale therapie sessies. Daarin geef ik vanaf het begin al jaren groepstherapie en trainingen op gebied van persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spiritualiteit.

Afgelopen jaren heb ik groeps- en individuele trajecten aangeboden als ondernemers coach. Dit was een uniek ontwikkeld programma speciaal voor bezielde zelfstandige coaches, therapeuten en trainers, die leerden hoe ze hun praktijk konden laten bloeien vanuit innerlijke leiding.
Als supervisor begeleid ik jonge en ervaren therapeuten en coaches, ik leer ze daarin reflecteren op zichzelf en inzicht te vergroten in hun innerlijke dynamiek als mensgericht werker. Daar heb ik vooral geleerd vragen te stellen en de ander het werk zelf te laten doen. Vaktherapeuten geef ik supervisie in het kader van hun registratie bij de beroepsvereniging.

Registraties

Als therapeut aangesloten bij:

 • NVPA, beroepsvereniging voor psychosociaal therapeuten. Lidnummer: 102656
 • RBCZ : Licentiecode: 204929R

 • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Dramatherapie (NVDT), aangesloten bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en geregistreerd bij het Register Vaktherapeuten onder nummer: 000638.

 • Wkkgz registratie nummer bij het NIBIG: 527434

Als supervisor aangesloten bij:

 • Lid als supervisor van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC) S12653
 • Lid als docent van het CKBO

Gegevens bedrijf:

 • KvK: 09191132