4 stappen om je creativiteit te vergroten.

Help! Hoe blijf ik creatief, terwijl ik zoveel moet?

Worstel jij ook regelmatig met het dilemma dat je zoveel moet en daardoor geen tijd lijkt te hebben om met plezier te creëren? Leven vanuit de bron is bij uitstek creatief, maar we zitten zo vaak vast in ons denken.

Ik ken dit dilemma heel goed. Het blijft voor mij soms ook een uitdaging om het plezier van het creëren te behouden en niet te verdrinken in een waslijst aan taken.

Ik las een tijd geleden de uitspraak: Ik heb geen tijd om haast te hebben. Er werd mee bedoeld dat haasten eigenlijk verspilling is van elke minuut, omdat je dan niet geniet van het moment. Het leven bestaat uit een aaneenschakeling van momenten, hoe mooi zou het zijn als wij elke minuut zouden genieten van het leven. Dit vraagt ook om creativiteit in jezelf aan te boren, het onbekende in te stappen en iets nieuws te durven laten ontstaan.

Een tijd geleden was ik een middag aan het werk met een cliënt en zelf ook coach. We maakten een wandeling. Ze zei: “Ik voel mij het meest gelukkig als ik helemaal leeg ben in mijn hoofd en me begeef in de lege ruimte waar niets is en waar ik ben. Dt is de staat van Zijn van waaruit ik wil scheppen. Dit is waarom ik dit werk doe en wat ik mensen wil leren, daar ben ik totaal gelukkig.”

Zij uitte daarna haar frustratie dat deze zijnstoestand weg is op het moment ze met haar lange to do lijstjes bezig is en uren achter de computer werkt. Ik hoorde daarin duidelijk de roep: “Help hoe kan ik mijn dingen doen zonder te verzuipen in wat ik allemaal moet doen, zonder mijn drive en het plezier te verliezen?”

Er zijn echter mensen die op een intensief en hoog niveau werken, veel produceren en toch ook contact houden met hun bron van creativiteit en plezier.

Wat is hun geheim?

Ik zag een filmpje van John Cleese over creativiteit. John Cleese heeft onderzoek gedaan naar het vermogen om met creativiteit dilemma’s op te lossen en een aantal voorwaarden beschreven die nodig zijn om creativiteit te stimuleren.

Geïnspireerd door John Cleese heb ik onderstaand de 4 stappen beschreven die je kunnen helpen om moeiteloos en met plezier te creëren.

1. Ruimte en tijd
Zet alles even uit: zoals je telefoon, laptop, radio, etc. Doe dit regelmatig. Zorg dat je niet wordt gestoord en maak ruimte en tijd om de dialoog met jezelf aan te gaan.

Deze kan pas ontstaan op het moment je het dagelijkse leven even stop zet en je terug kruipt in je eigen cocon, waarin je kunt luisteren naar de stemmen en geluiden in je. Zo maak je ruimte voor wat nog ongevormd is en kan opborrelen, waarna het vorm kan gaan krijgen. Datgene wat opkomt is nieuw, fris en uniek.

• Alle gedachten die opkomen over wat je nog moet doen schrijf je op een blaadje, zodat je deze gedachten tijdelijk los kunt laten.
• Zet eventueel de wekker, zodat je de tijd afbakent.
• Plan regelmatig ‘creëer tijd’ in je agenda, zodat het er niet bij in schiet en je deze tijd ook werkelijk neemt.
• Zorg dat je pen, papier en bijvoorbeeld kleurtjes, klaar hebt liggen.

2. Kiezen
Schrijf vooraf op een blaadje wat je wilt verhelderen, creëren of maken. Door dit op te schrijven komt er een duidelijke intentie en focus. Ook al laat je het daarna weer los, je onbewuste zal ook met dit onderwerp aan de gang gaan in de volgende stappen.

3. Vertrouwen
Het is belangrijk om niet bang te zijn om fouten te maken, gedachten aan falen los te laten en te vertrouwen in wat er opkomt. Dit vraagt ook het loslaten van de controle van je mind, die graag een bepaalde richting op wil. Ik vind het zelf vaak wonderlijk, dat wanneer je lege ruimte creëert en hier in stapt met een bepaalde intentie, je onbewuste dan oplossingen en antwoorden zal geven, die zo eenvoudig zijn dat je niet snapt dat je er niet eerder opgekomen was. Dit vraagt vertrouwen en heeft soms tijd nodig.

4. Humor en ontspanning
Voor creativiteit is humor en ‘spelen’ belangrijk. Humor geeft je de mogelijkheid om van een afstand te kijken en met het onderwerp te spelen. Voor humor en spel is weer een ontspannen houding nodig.

Door te spelen met bijvoorbeeld woorden of kleuren komt er ruimte om nieuwe kanten te belichten die anders niet zichtbaar zouden zijn geworden. Het maakt je geest flexibel en misschien nog wel belangrijker, het maakt creëren enorm leuk.

Als je het leuk vindt, ga het uitproberen

Je zult versteld staan wat het oplevert en met hoeveel plezier en ontspanning je kunt creëren. Ook zijn mensen die op deze wijze creëren zeer aantrekkelijk, omdat je merkt dat ze leven, nieuw zijn en open in het leven staan, kortom mensen die Volledig Leven.

Bekijk hier zelf het filmpje van John Cleese

Ontvang gratis tips en inspiratie in je inbox

Vraag hieronder gratis het Volledig Leven Magazine aan.

dit veld niet invullen s.v.p.