Laat je nooit leiden door geld.

Laat je leiden door je hart en doe het werk waar je hart van gaat dansen.

Wat heb jij hier te doen, wat is jouw bijdrage? Laat dat jouw leidraad zijn. Dat is vrijheid. Gericht zijn op de beloning en het verdienen van geld draagt het gevaar in zich dat je er minder plezier in krijgt.

Zo zijn er experimenten gedaan met kinderen en tekenen. Kinderen die tekenden voor een beloning, werden een tijd vergeleken met kinderen die de opdracht kregen om te tekenen zonder een beloning. Het bleek dat de laatste groep kinderen vaker vanuit zichzelf begonnen te tekenen, gewoon omdat ze het fijn vonden. Veel vaker dan de eerste groep. De groep die een beloning kreeg, was het tekenen gaan koppelen aan de beloning. Deze kinderen waren tekenen gaan zien als een soort werk. Hoe pijnlijk! (Gelezen in het boek: ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe).

Een fout die ik zelf een tijd maakte, is dat ik geld toch te belangrijk ging maken. Mijn levensopdracht gaat echter niet over geld. Dat is mij heel duidelijk geworden. Van wie trouwens wel?

Natuurlijk is geld belangrijk, want het geeft mogelijkheden, maar het moet nooit het doel op zich worden. Dat zet je gevangen, holt je uit en kan je het plezier ontnemen in het werk waar je zo van houdt.

Ik hou echt zielsveel van mijn werk en van mensen. Ik begeleid ze graag in het reflecteren op zichzelf, inspireer ze om hun leven op een hoger plan te tillen en help ze om zichzelf te helen als ze last hebben van oude pijn.

Een tijd werkte ik als business coach, geld werd een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik ging mij toen richten op meer geld verdienen en ontdekte dat ik daar niet gelukkig van werd. Waar werken eerst aanvoelde als een hobby, ging ik nu ‘maar door’ om mijn doelen te behalen. Daardoor putte ik mezelf uit.

Succes heeft in mijn ogen niets met geld te maken. Voor mij gaat succes over de kunst van gelukkig zijn, voldoening ervaren, verrijkende relaties hebben, een waardevolle bijdrage kunnen leveren, vrijheid ervaren, dankbaar kunnen zijn, bewuste keuzes kunnen maken en een leven manifesteren, dat past bij mijn belangrijkste waarden.

Een beloning (zoals b.v. geld) kan de illusie wekken dat dit de reden van je geluksgevoel is. Dat kan maken dat je een afhankelijke relatie opbouwt met de beloning zoals waardering of het verdienen van veel geld. Het bijzondere is dat geluk niets met de externe beloning te maken heeft, dit gevoel zit in jou.

Het is de levensenergie die door je heen stroomt. Om daar toegang toe te krijgen is het de kunst contact te maken met dat wat je ten diepste bent. Het is gratis en altijd toegankelijk. Dit vraagt wel training, zoals b.v. het afkicken van de beloningen en afleidingen.

Geld zal je niet gelukkig maken, veel onderzoek heeft dit ook aangetoond. Meer geld maakt mensen over het algemeen niet gelukkiger.
Zorgen hebben over geld, geen eten kunnen kopen of je lasten niet kunnen betalen is natuurlijk een ander verhaal. Dat kan je natuurlijk behoorlijk ongelukkig maken.

Wat werkelijk gelukkig maakt is dat je geniet van wat je doet. Dat je het met liefde doet, of je er nu voor betaald wordt of niet.

Dus mijn advies is daarom:

• Ontdek welk onderdeel van je werk jou gelukkig maakt.
• Leer jezelf verliezen in je werk.
• Wees dankbaar voor wat je hebt en schat je leven op waarde. Je bent zo rijk.
• Voel dat je het ook zou willen doen als je er niet voor betaald zou worden.
• Leer aanwezig zijn in het nu.
• Leer werken zoals een kind speelt, vol overgave.
• Maak een feest van wat je doet, wat het ook is.

Het is jouw leven en jouw tijd. Jouw tijd is het kostbaarste wat je hebt. Tijd is zelfs het schaarste aspect van je leven, want deze seconde komt nooit meer terug. Kies ervoor deze ten volle te benutten. Niet door harder te gaan werken, maar door er werkelijk van te gaan genieten. Hierin ligt je vrijheid.

Niet in de omstandigheden, maar in de manier waarop je doet wat je te doen hebt.

Niet dat het altijd ‘leuk’ moet zijn. Wel dat je voelt dat je er bewust in aanwezig bent en kiest voor wat echt belangrijk is. Dan verandert elke seconde in een gouden moment. Deze aaneenschakeling maakt jou tot een meester, een meester in Volledig Leven.

Als je zo in het leven staat, zal het leven voor je zorgen. Daar geloof ik in. Vertrouwen zorgt dat er een diepe ontspanning in je komt. Dat je handelingen synchroon gaan lopen met het grotere plan. Je ervaart steeds dieper een warme gloed van het heel dicht bij jezelf zijn. Jouw aanwezigheid verspreid een zachtheid die harten opent. Je bent gelukkig, gewoon om niets … omdat je bestaat.

Liefs Anne-Marie

Ontvang gratis tips en inspiratie in je inbox

Vraag hieronder gratis het Volledig Leven Magazine aan.

dit veld niet invullen s.v.p.