Rumi, tussen de lakens met allemaal chocolade papiertjes.

Mijn leraar Jos Titulaer, die nu helaas niet meer leeft had zoveel humor. Ik voelde mij bij hem gezien, het was er altijd feest, tegelijkertijd voelde ik bij hem een diepe stilte en had het gevoel dat het ‘goed was’. Een gevoel van thuis en diepe ontspanning.

Hij hoefde niets te doen en er konden al tranen bij mij komen, tranen die openden en mij ruimte gaven. Zelfs de tranen waren een feest. Als ik hem omschrijf dan zeg ik: liefde, belichaamde liefde die vrijelijk stroomt zonder dat er iets tussen staat. Dat is zeldzaam, heel puur en onmiddellijk.
Hij beschreef regelmatig hoe hij de wereld zag en kon hierdoor zelf diep geroerd zijn, hij was gepassioneerd om zijn perspectief met ons te delen.
Hij zei dan bijvoorbeeld: ‘Kijk eens om je heen, wie kijkt er?’ Hij liet ons meekijken en zien dat het puur bewustzijn was wat keek. Waarin wij als mens verschijnen, waarin alles verschijnt als een manifestatie vanuit dit bewustzijn, een tijdloos veld en ruimte, waarin alles precies goed is zoals het is.

In gesprekken die ik met hem had vertelde hij dat het erom gaat dat inzicht is verbonden met het hart.
Inzicht zonder liefde is koud, komt er liefde bij gaat alles stralen, er ontstaat een alchemie die alles oplicht.
Ik had hem een cadeautje voor zijn verjaardag gegeven, een boekje van Rumi. De bijeenkomsten waren altijd bij hem thuis, samen met zijn lieve Wilhelmien Kluijtmans vrouw.

Ik wilde een gedicht voorlezen uit dit boekje, hij zei dat ik het dan even boven moest halen, het lag op bed. Ik kwam in een prachtig gekleurde kamer, bij een groot kleurrijk tweepersoonsbed met allemaal chocolade papiertjes. Tussen de lakens, bij de chocolade papiertjes lag het boekje van Rumi.

Hoe bijzonder, zo gewoon, zo huiselijk en zo zonder schaamte mocht ik het daar ophalen. Deze kleine ervaringen waren zo bevrijdend voor mij.
Eens zei hij tegen mij: “Ik zou je met een kei op je voorhoofd willen slaan, zodat ‘dat heilige’ breekt”. Wat was dat confronterend! Maar ik wist dat het waar was. Ik wilde zelf ook af van het brave meisje dat verlicht wilde worden. Juist dit patroon stond precies tussen het Onbevangen mezelf Zijn en het vermogen het volle leven te ervaren.

Ik nam al een paar jaar eerder afscheid, voordat hij stierf, mijn pad ging verder. Toch mis ik hem regelmatig sterk. Zijn onbegrensde liefde, zijn heldere blik en zijn humor, maar misschien mis ik nog wel het sterkste dat ik mij zo diep gezien voelde. Echt gezien in mijn kleinheid en in mijn grootsheid. Hij keek met zijn hart en vanuit puur bewustzijn, zo ervoer ik dat.

Alle mensen willen vooral echt gezien worden.

Graag deel ik het gedicht van Rumi met je, dat ik op die avond bij de huiskamerbijeenkomst (satsang) voorlas:

Kom bij mij
Ik ben je geliefde,
geef jezelf aan mij over.
Ik zal de poort van liefde
voor je openen
Vlij je naast mij neer
en laten we samen
de sterren gezelschap houden.
Je hebt je zo lang verborgen gehouden
en stuurloos rondgedreven
in de zee van mijn liefde.
Toch ben je altijd met mij
verbonden geweest,
verborgen, gemanifesteerd
in de zichtbare wereld
in de onzichtbare wereld.
Ik ben het leven zelf.
Je hebt gevangen gezeten
in een kleine vijver.
Ik ben de oceaan
met zijn woeste stromingen.
Voeg je bij mij
en zeg de wereld van onwetendheid
vaarwel.
Kom bij me,
dan zal ik de poort van liefde
voor je openen.

Rumi

Vanuit dit perspectief is de vrede er al, is de nieuwe wereld al aanwezig. Dit bewustzijn was er altijd al, vanuit daar is alles goed en steeds weer nieuw.

Het vraagt een verschuiving van perspectief, niet de dingen in je hoofd allemaal geloven, maar aanwezig zijn in ‘nu’. Er ontstaat een onmiddellijk besef dat alles perfect is, precies zoals het is. Vanuit dit perspectief stap je in de nieuwe wereld, die alles glans geeft, omdat je herkent wie je ten diepste bent: bewustzijn.

Dit perspectief is vrede, brengt vrede. Dit is zo krachtig, dat dit ook het on-licht in zich opneemt. Ook de meeste mensen die verkeren in duisternis willen alleen maar heel diep gezien worden.

Wil je meer lezen over je ware natuur? Lees dan mijn e-bookje: Ontdek je ware natuur. Je ontvangt het gratis.

Liefs Anne-Marie

Ontvang gratis tips en inspiratie in je inbox

Vraag hieronder gratis het Volledig Leven Magazine aan.

dit veld niet invullen s.v.p.